Het maakt nu eigenlijk geen verschil meer of je corona of een ander virus krijgt

Het aantal coronabesmettingen is de laatste weken gestegen, maar dat is geen reden voor paniek. Een coronabesmetting is tegenwoordig niet erger dan een besmetting met een ander luchtwegvirus. Wel moeten mensen blijven oppassen dat ze anderen niet besmetten.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het rioolwater de laatste weken steeds meer coronadeeltjes bevat. Zo werden in de week van 20 november 12 procent meer virusdeeltjes aangetroffen dan de week ervoor. 

Ook de Infectieradar laat zien dat het aantal mensen met een positieve coronatest de afgelopen weken licht gestegen is. Van de 11.786 mensen die afgelopen week een vragenlijst voor Infectieradar invulden, meldde 2,1 procent een positieve coronatest.


 

 

 

Afgelopen zomer ging het wekelijks om 0,1 procent.

Die lichte stijging is normaal voor deze tijd van het jaar en geldt niet alleen voor corona, maar voor alle luchtwegvirussen. Het RIVM ziet nu het kouder wordt ook een toename van bijvoorbeeld het griepvirus (influenza), het RS-virus en het rhinovirus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Corona heeft geen speciale status meer'
 

Corona heeft volgens RIVM-woordvoerder "geen speciale status meer", ook omdat we bij lange na niet op het niveau zitten van eerdere coronagolven. Als je nu corona krijgt, doe je eigenlijk precies hetzelfde wat je zou doen als je met een ander virus besmet zou raken.
 

"Voor wat je doet na een besmetting maakt het geen verschil meer. De adviezen voor corona zijn hetzelfde als voor alle andere luchtweginfecties", zegt Wychgel.
 

Het RIVM benadrukt wel dat het verstandig is om die adviezen op te blijven volgen. "Bij alle klachten geldt het advies om thuis te blijven en te voorkomen dat je andere mensen besmet. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden van luchtweginfecties. Corona kan ook bij mensen zonder chronische ziekten tot langdurige klachten leiden."
 

Je weet alleen of je corona hebt door een test te doen. Je kan je nog op enkele locaties laten testen of een zelftest doen. Let wel goed op of de coronatest die je nog had liggen niet over de houdbaarheidsdatum heen is. In dat geval kunnen fabrikanten de nauwkeurigheid van de test niet meer garanderen.