Weer

Weerbericht Nederland
buiig, afnemende wind

04 tm 07 Januari

Donderdag 04 jan

Middag: droger vanuit het zuiden

De buien verplaatsen zich langzaam noordwaarts, waardoor het zuiden vaker met droger weer te maken krijgt. Terwijl de buien naar het noorden trekken, doven ze wel steeds meer uit. In het zuiden kan de zon dan nog even doorbreken. Bij een matige zuidwestenwind in het zuiden en een zwakke noordoostenwind in het noorden en oosten wordt het 4 tot 9 graden.
 

Avond en nacht: eerst droog, later weer regen

De laatste buien trekken richting het noorden weg, maar tegelijkertijd wordt de bewolking vanuit het zuiden alweer dikker. Dat duidt op de nadering van een regengebied later in de avond en nacht in het zuiden van het land. De verschillen in temperatuur en windrichting in het land blijven aanwezig. Bij een zwakke noordoostenwind wordt het 1 of 2 graden in het noordoosten, terwijl een nog steeds aanwezige zuidwestenwind in het midden en zuiden het kwik niet verder laat zakken dan 7 of 8 graden.

Vrijdag 6 jan: natte dag, kouder in het noordoosten
 

Net als afgelopen tijd staat ook morgen een wisselvallige dag op het programma. Er zijn perioden met regen en regionaal kan weer veel regen naar beneden komen. Aan de zuidwestkust waait het soms stevig door met daar een krachtige tot harde noordwestenwind, elders waait de wind slechts zwak of matig uit verschillende richtingen. De temperatuurverschillen in het land worden groter met maxima van 2 graden in het noordoosten tot 7 of 8 graden in het midden en zuiden. In de avond en nacht kruipt de temperatuur in het noordoosten richting het vriespunt.

Zaterdag 6 jan: droger en kouder
 

De wind draait overal naar het noordoosten, waarmee koude lucht over ons land uitstroomt. In de vroege ochtend ligt de temperatuur rond het vriespunt in het binnenland en overdag loopt de temperatuur daar maar nauwelijks op met maxima van 2 graden. Elders is het ook vrij koud met maximaal 3 of 4 graden. Door de matige noordoostenwind voelt het aan als -3 tot -5 graden! Regionaal valt daarbij nog wat lichte (winterse) neerslag en de zon zien we nauwelijks.


Zondag 7 jan: langzaam meer ruimte voor de zon


Na een koude ochtend met op veel plaatsen lichte vorst, volgt zondag een mooie winterdag. De noordoostenwind is matig van kracht en het blijft daarmee overdag ook erg koud. In het westen wordt het maximaal 2 graden en verder landinwaarts komt de temperatuur waarschijnlijk nauwelijks boven het vriespunt uit. In de loop van de dag breekt de bewolking daarbij vaker, met nog enkele zonnige perioden tot gevolg.

D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna: koud, droog en vrij zonnig winterweer
 

In tegenstelling tot afgelopen tijd staat de nieuwe week in
het teken van droog, koud en vrij zonnig winterweer. Maandag en dinsdag lijken de koudste dagen te worden met in de nachten temperaturen onder -5 graden en overdag ook temperaturen onder 0. De matige noordoostenwind kan het wel wat kouder laten aanvoelen. Het is daarbij droog met een mix van wolken en zon. Ook de rest van de week blijft het vrij koud met in de nachten vorst, maar overdag komt de temperatuur vaak enkele graden boven 0 uit. Toch zal dit waarschijnlijk genoeg zijn om, zeker op ondergelopen weilanden en geprepareerde banen, te kunnen schaatsen.