5

T

Meer loon, geen wegwerpbekers, telefoonverbod in de klas: dit verandert in 2024

Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee gaat er flink wat veranderen. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook op de werkvloer en op school. Daarnaast is een aantal regels aangepast. De veranderingen op een rij.

Op de werkvloer en op school
 

Vanaf dit jaar zijn plastic wegwerpbekers verboden op de werkvloer. Op kantoor, bij verenigingen en bedrijfspanden zijn de bekertjes niet langer welkom. Voor zorginstellingen wordt een uitzondering gemaakt. De overheid heeft wel bekendgemaakt daar "niet streng op te handhaven".
 

Vanaf dit jaar mogen mobiele telefoons ook op middelbare scholen niet meer mee de klas in. Daarin volgen de scholen het voorbeeld van basisscholen en speciaal onderwijs. Het telefoonverbod is niet in de wet vastgelegd, maar werd door scholen omarmd.
 

Alle inwoners van Nederland kunnen vanaf 1 januari het gratis telefoonnummer 0800-0880 bellen als ze discriminatie ervaren of signaleren. Dat nummer kun je bellen voor discriminatie in alle vormen en maten, ook als dat op werk of op school plaatsvindt.

Voor je gezondheid

 

Per 1 januari mogen geen e-sigaretten met bijzondere smaakjes, zoals mango of cola, meer worden verkocht. Die zijn populair onder jongeren. Met een verbod hoopt het kabinet vooral dat deze vapes geen opstapje naar de reguliere sigaret worden.

 

Vanaf 1 juli kun je ook geen tabak meer in supermarkten kopen. Daardoor verdwijnen er duizenden verkooppunten voor sigaretten en shag. Albert Heijn start daar per 1 januari al mee.

 

De Nutri-Score wordt een officieel keurmerk. Dat geeft met de letters A, B, C, D of E aan hoe gezond een product is. Hoewel het merkje niet verplicht wordt voor fabrikanten, hoopt de overheid burgers te helpen met het maken van gezonde voedingskeuzes.

Voor je portemonnee

 

Veel mensen, van leraren en treinmachinisten tot advocaten en journalisten, krijgen meer salaris. Gemiddeld gaan we er netto 79,17 euro per maand op vooruit. Bovendien stijgen ook de minimumlonen. Voor mensen van 21 jaar en ouder geldt een bedrag van 13,27 per uur.

 

Daarnaast stijgen dit jaar ook veel uitkeringen, zoals de AOW en de bijstand. Wel stijgt de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

 

De kinderbijslag en het kindgebonden budget gaan omhoog. Voor veel mensen stijgt ook de kinderopvangtoeslag. Per 1 februari wordt meertalige kinderopvang mogelijk. Daarbij mag in de helft van de opvangtijd Engels, Frans of Duits worden gesproken.

In de wet

 

De nieuwe Omgevingswet gaat per 1 januari in. Die wet maakt het mogelijk om sneller beslissingen over de leefomgeving te nemen. Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen daardoor meer ruimte om eigen ideeën over de leefruimte waar te maken.

 

Een aanvulling van een wet maakt de berechting van doxing makkelijker. Doxing is het opzettelijk delen van persoonsgegevens om iemand te schaden. Dat kunnen allerlei gegevens zijn, van naam en adres tot telefoon- of rekeningnummer. Delers kunnen een boete van maximaal 22.500 euro en een maximale celstraf van twee jaar krijgen.

 

Ook worden dieren dit jaar beter beschermd door de wet. Er komen dit jaar strengere regels tegen dierenmishandeling en -verwaarlozing. Dierenwinkels, asielen of opvangen kunnen eerder gesloten worden als de omstandigheden slecht zijn.

 

Burgemeesters krijgen meer recht om woningen te sluiten als er meermaals heftig geweld heeft plaatsgevonden. Dat recht hadden ze al, maar dat bleek onvoldoende.

 

Kinderen kunnen voortaan de achternaam krijgen van beide ouders in een volgorde naar keuze. Tot nu toe kon je alleen kiezen voor de naam van de geboortemoeder óf vader.

Toch gaan we er niet alleen maar op vooruit. De premie voor de zorgverzekering wordt duurder: zo'n 5 tot 12 euro per maand. Het eigen risico blijft 385 euro. Daarnaast daalt de zorgtoeslag van maximaal 154 euro naar 123 euro per maand.

 

In 2024 strandt ook het prijsplafond voor energie. Daar zul je waarschijnlijk niets van merken, aangezien de prijzen inmiddels tot onder het prijsplafond zijn gedaald. Als je van plan bent om dit jaar een huis te kopen, kun je een hogere hypotheek krijgen als je een energiezuinige woning koopt.

 

Je bent dit jaar goedkoper uit als je geen alcohol drinkt en niet te hard rijdt. De belasting op alcoholische dranken en frisdrank gaat omhoog en verkeersboetes worden 10 procent hoger.

 

Studenten met een studielening zijn komend jaar mogelijk minder blij. Voor sommigen stijgt de rente van 0,46 naar 2,56 procent. Dat geldt niet voor iedereen, want de rente wordt voor vijf jaar vastgezet.

T